Сторінки

вівторок, 21 лютого 2023 р.

Лекція

Тема: Насення номерів позицій. Специфікація

Детальніше с.9-13
https://studfile.net/preview/9133577/page:8/ 

4.5.5 Нанесення номерів позицій

При нанесенні порядкових номерів деталей (позицій) ГОСТ 2.109-73 рекомендується:

1) номера позицій чи позначення складових частин виробів указувати на полках ліній-винесень, проведених від зображень складових частин виробу.

2) номера вказувати на зображеннях, на яких частини, що складали, проектуються як видимі;

3) номера позицій розташовувати паралельно основному напису креслення поза контуром зображення; при цьому їх групують у стовпчик чи рядок по можливості на одній лінії. Номера позицій наносити на креслення, як правило, один раз. Допускається повторно вказувати номера позицій однакових складових частин виробу;

4) шрифт номерів позицій у порівнянні з розмірними числами повинний бути на 1-2 розміру крупніше;

5) лінію «полиці» і лінію-винесення наносити суцільною тонкою лінією. Закінчується лінія-винесення на деталі крапкою. Лінії-винесення не повинні перетинатися між собою, не повинні бути рівнобіжні лініям штрихування, а також не повинні перетинати зображень інших складових частин і ліній розмірів креслення;

6) номера позицій позначати цифрами I, 2, 3.4 і т.д.;

7) при заповненні специфікації в найменуваннях, що складаються з декількох слів, на першому місці ставити іменник, наприклад «Колесо зубцювате», «Втулка натискна».

4.5.6 Заповнення основного напису і специфікації

На кожнім складальному кресленні в правому нижньому куті листа міститься основний напис (штамп) форми 1. Зміст, розташування і розміри граф специфікації за ГОСТ. 2.108-68.

5. Рекомендації щодо виконання

Завдання 1. „Деталювання”

  1. З’ясувати призначення, конструкцію і призначення кожного елемента деталі.

  2. Визначитися з кількістю і видом зображень деталі і виходячи з цього вибрати формат креслення.

  3. Виконати в тонких лініях головний вид та інші зображення деталі.

  4. Накреслити виносні та розмірні лінії і зробити обмір елементів деталей з урахуванням масштабу і розставити значення розмірів відхилень та шорсткостей поверхонь.

  5. Виконати штрихову розрізів та перетинів та виконати лінії видимого контуру суцільною основною лінією.

  6. Виконати рамку та заповнити основний напис.

Завдання 2 „Складальне креслення”

  1. Розібрати збірний виріб та з’ясувати функціональне призначення, конструкцію і призначення кожного елемента деталей.

  2. Виконати ескізи нестандартних деталей, користуючись рекомендаціями до завдання 1.

  3. Побудувати складальне креслення виробу попередньо визначившись з кількістю зображень його, масштаб бажано взяти 1:1, але якщо виріб малих розмірів, то масштаб треба збільшити до 2:1. Бажаний формат креслення А2.

  4. Більш детальні рекомендації з виконання складального креслення приведені в прикладі виконання креслення даних вказівок.

6. Взірець вирішення типового завдання

Приклад. Скласти складальне креслення вентиля.

Принцип дії вентиля складається в перепуску пари, газу, води і т.д. з однієї порожнини в іншу за допомогою підняття клапана в крайнє верхнє положення. Для попередження витоку пари, газу і т.д. через зазор у різьбленні штока і кришки мається чепцеве ущільнення, що складається з: прядив'яного набивання; натискної втулки, що притискає набивання до штока. Втулка має торцьову конічне розточення, натискна гайка нагвинчується на кришку.

Знаючи габаритні розміри деталей і послідовність зборки їхньої конструкції, можна приступити до креслення складального креслення вентиля. Послідовність креслення складального креслення;

1) у тонких лініях накреслюють корпус, потім кришку корпуса;

2) на перехідному отворі корпуса виконують клапан (золотник), у якому встановлюється голівка штока. Клапан і голівку штока виконують в обтиснутому стані. Різьблення штока і різьблення кришки корпуса показують у зборі. Далі накреслюють чепцеве набивання, втулку і натискну гайку. На головному виді на штоку зображують у розрізі маховик. Маховик кріпиться за допомогою шайби і гайки, що на головному виді показують без розрізу. На виді зверху і виді збоку складального креслення маховик, шайбу і гайку не показують. Якщо складальне креслення симетричне, зображують половину вида, половину розрізу, а якщо не симетричний, - повний розріз. Причому, частина креслення може бути показана видом. При цьому вид обмежується хвилястою лінією. Перевіряють правильність виконання складального креслення. Наводять креслення.

Рис. 19 Складальне креслення вентиля

Рис. 20 Складальне креслення корпуса

Рис. 21 Креслення корпуса

Рис. 22 Креслення кришки корпуса

Рис. 23 Креслення штока

Рис. 24 Креслення гайки накидної

Рис. 25 Креслення кільця та втулки

Рис. 26 Специфікація на складальне креслення вентиля

Рис. 27 Специфікація на складальне креслення корпуса

Немає коментарів:

Дописати коментар